Milyarder Bill Gates, “Bir süper güç dileme hakkım olsa bunu daha hızlı okuma becerisi kazanmak için kullanırdım.”
Hızlı okuma, anlam kaybetmeden, dakikada okunan kelime sayısını artırmak için geliştirilmiş bir tekniktir. Bu sayede kişiler hız ve kavrama yeteneklerini geliştirirler ve dakikada okudukları kelime sayısını ve anlama düzeylerini geliştirirler. Hızlı okuma sonradan eğitimle kazanılan bir davranıştır.
Hızlı okuma metinlerin belirli süre içinde anlayarak okunması demektir. Hızlı okuma, göz kaslarını eğiten, gözün görme alanını genişletip kelimeler üstünde başıboş gezinmesini önleyen bir okuma tekniğidir. Hızlı okuma ile göze etkin bir tempo kazandırılır ve görme ile algılama arasında uyum sağlaması yapılır. Hızlı okuma İngilizce “Speed Reading” olarak geçer. Hızlı okuma yapmak demek metinleri hızlıca okumak değildir. Metinleri hem hızlı okumak hem de anlamak demektir. Buna “anlayarak hızlı okuma” denir. Eğer okuduklarınızı anlamadıysanız hızlı okumuş sayılmazsınız. Görme keskinliği, tecrübe, analiz ve hızlı okuma teknikleri sayesinde okuma hızı 10 kata kadar çıkarılabiliyor. Burada kilit nokta görme keskinliğidir. Çünkü amaç kelimeleri hatta cümleleri daha hızlı ve keskin görebilmektir. Hızlı okumak geliştirilebilir bir yetenektir. Çoğu insan belli bir standartta okuma yapabilir ancak çok kitap okuyanlar ya da doğuştan yetenekli olanlar daha hızlı okuyabilirler. Fakat gerçek olan şudur ki eğitimle, çok zeki ya da yetenekli insanlardan çok daha hızlı okuyabilirsiniz. Çünkü hızlı okuma, eğitim ile kazanılabilen bir yetenektir. Ülkemizde okuma hızı ortalaması dakikada 160 ila 220 kelime arası olarak değişmektedir.
Ülkemizdeki okullarda yapılan bir araştırmaya göre öğrencilerin okuma hızları şöyle çıkmıştır.
1. Sınıf > 45 DOKS (Dakikada Okunan Kelime Sayısı)
2. Sınıf > 73 DOKS
3. Sınıf > 91 DOKS
4. Sınıf > 97 DOKS
5. Sınıf > 120 DOKS
HIZLI OKUMADA ÖLÇÜM:
DAKİKADA 80 KELİME ALTI:
En düşük okuma hızıdır. Aşırı yavaş okuyanlar veya okuma yazma sorunu olanlar bu sınıfa girer.
DAKİKADA 80-160 KELİME:
Çok yavaş okuyucudur. Bu seviyede okuyucu odaklanma sorunu yaşayabilir, okuduklarını anlamada da sıkıntı yaşayabilir.
DAKİKADA 160-220 KELİME:
Türkiye ortalaması bu seviyededir.
DAKİKADA 220-320 KELİME:
Bu ortalama iyi olarak kabul edilir.
DAKİKADA 320-500 KELİME
Bu rakama ulaşmış kişiler iyi bir odaklanma ve yoğunlaşma seviyesine sahiptir.
Ortalamanın üstünde bir seviyedir.
DAKİKADA 500-800 KELİME:
İyi odaklanmış, görme alanını genişletmiş, okuduğunu anlayan ,hızlı ve dikkatli bir bireyin okuma değeridir. Bu çok iyi bir değerdir.
DAKİKADA 800- 1300 KELİME:
Bu seviyedeki okumada beyin gözün hızına yetişemeyebilir. Bu yüzden anlama kayıpları yaşanabilir. Bununla birlikte bu sonuç mükemmel bir sonuçtur.
1300 kelimenin üstü fiziksel ve bilişsel olarak imkansızdır.
Hızlı okumak zamandan tasarruf ettirir. Daha hızlı öğrenirsiniz. Kendinizi daha iyi ve daha hızlı geliştirirsiniz. Zaman akıp giderken siz arasında kaybolmazsınız. Hızlı okumak öğrenme hızınızı artırır, motivasyonunuzu güçlendirir, başarılarınızın sürekliliğini sağlar, hafızanızı geliştirir.
Ülkemizde okuma hızı ve oranları düşüktür; fakat gün geçtikçe bu oranlar pozitif yönde gelişmekte ve iyileşmektedir. Gelişmiş toplumlarda, okuma hızı ve okunan sözcüklerin ortalaması yüksektir. . Herkesin, daha çok ve daha hızlı okuyan bir seviyede olması, dileğimizdir.
Bu eğitim sonunda;
– Okuma hızınızı köklü bir şekilde arttıracak,
– Dikkat ve motivasyon seviyenizi yükseltecek,
– Görme yeteneklerinizi geliştirecek,
– Yanlış okuma hatalarından kurtulacak,
– Okulda, günlük yaşantıda, çalışma hayatınızda hızlı okuma ile farklılık yaratacak,
– Zamandan tasarruf edip okumada kendinize güven kazanacaksınız.
Hızlı okumamızı geliştirmek için yapılması gerekenlerin başında hızlı okuma egzersizleri gelmektedir.
Hızlı okuma egzersizleri ile okuma hızınızı artıracaksınız. Hem görme hem zihinsel işlevlerinizi geliştirebileceksiniz.