Kariyer Hedeflerinde üniversitelerde %100 İngilizce olarak okutulan bölümler olan öğrenciler bölümlerine geçmeden önce ingilizcedeki yeterliliklerini belgelemek zorundalar. Eğer İngilizcenize daha önceki yıllarda yatırım yapmadıysanız işiniz biraz zor. Ya hazırlık sınıfına devam edeceksiniz ya da en azından bir yıl Amerika daki dil okulunda eğitim alacaksınız.
Eğer ilk, orta ,lise hayatınız boyunca yeterli bir İngilizce Eğitim almışsanız ve kendinize güveniyorsanız şu anda tüm dünyada uygulanan ve geçerliliği olan 3 önemli sınavdan birine girip ingilizce yeterliliğinizi belgelendirebilirsiniz.
Bu sınavlardan birisi yeni yaygınlaşmaya başlayan:
PTE= (Pearson Test of English Academic) diğerleri IELTS (International English Language Testing System) ve TOEFL (Test of English as a Foreign Language)
İngilizceniz mükemmel bile olsa bu sınavlara girmeden önce her bir sınavın uygulanış şekli ve test teknikleriyle ilgili bilginiz olmalı.
Çok ufak bir ayrıntıyı fark edememek, odak sorunu yaşamak veya aşırı heyecan sizi yolunuzdan alıkoymamalı.
Çok kısaca burada bu sınavlar hakkında bilgi vermek istiyorum.
PTE bilgisayar tabanlı yeni bir uluslararası akademik ingilizce sınavıdır. Klavye ve mikrofonlu kulaklık aracılığıyla sorulara yanıt verilir. 3 saatlik tek oturumda tamamlanır. PTE Academic 4 genel dil becerisini okuma, dinleme, konuşma, yazmayı ölçer. ÖSYM ile denkliği vardır. Kısa sürede sonuçlar açıklanır.
Üniversitelere yapılan yüksek lisans ve doktora başvurularında,
MBA ve yatay geçiş başvurularında,
Birçok üniversitenin hazırlık sınıfı muafiyeti kapsamında,
Yurt dışı eğitim müracaatlarında,
Avustralya Vize ve göçmenlik başvurularında tercih edilmekte ve kullanılmaktadır.
IELTS
İngiltere Avustralya vb. ülkeler için daha geçerli bir sınavdır.
Klasik kağıt üzerinde yapılır ve akademisyenler tarafından okunur. 2 yıl geçerlilik süresi vardır.
İLK ORTA VE LİSE ÖĞRENCİLERİ İÇİN:
GESE = Graded Examination in Spoken English
Merkezi Londra daki Trinity College olan sınavlar etkili iletişim ve becerileri ölçmek üzere uygulanır. Türkiye’de ilkoğretimden üniversiteye kadar her seviyede öğrencinin katılabileceği konuşma temelli bir sınavdır.
Başlangıç seviyesinden en ileri seviyeye kadar toplam 12 seviyede uygulanır.
Grade 1-3 ….. A1, A2 ….. 5-7 dakika (initial)
Grade 4-6 ….. A2, B1 ….. 10 dakika (elementary)
Grade 7-9 ….. B2 ….. 15 dakika (intermediate)
Grade 10-11 ….. C1, C2 ….. 25 dakika (advanced)
CAMBRIDGE
Cambridge Sınavları uluslararası geçerliliği olan ve 130 dan fazla ülkede uygulanan sınavlardır. Bu sınavlar 800 yıllık bir geçmişi ve uluslararası geçerliliği olan Cambridge Üniversitesi tarafından 1858 yılından beri adayların dili nasıl kullanabildiğini değerlendirmek ve bunu uluslararası belgelendirmek için yapılmaktadır.
Cambridge Young Learners Sınavları
Young Learners Sınavları (Starters-Movers-Flyers) 7–12 yaş arası İngilizce öğrenimi gören çocuklara yönelik olarak sınav tekniği öğretme ve seviye tespit amacıyla tasarlanmış geniş kapsamlı sınavlardır.
KET – PET – FCE – CAE Sınavları’na 13 yaş ve üzeri ortaokul ve lise öğrencilerine yöneliktir.
Cambridge Sınavları yabancı dil öğretiminde esas olan; okuma(reading), yazma(writing), dinleme(listening) ve konuşma(speaking) gibi dört temel beceriyi ölçmektedir.
Sınavlar aynı gün içinde iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada okuma(reading), yazma(writing), dinleme(listening) becerileri ölçülmekte, ikinci aşamada ise Cambridge Üniversitesi tarafından yetkilendirilmiş bağımsız öğretmenler tarafından konuşma(speaking) becerileri ölçülmektedir.
Tüm dünyada geçerliliği olan bu sınavlardan başarıyla geçen öğrenciler hazırlık sınıfını atlayabilir veya YÖK, ÖSYM tarafından da kabul görebilir. Nerede kullanmak istiyorsanız daha önceden o kurumdan konuyla ilgili bilgi almanızı öneririm.
Özet olarak yeni sınav sisteminde Cambridge English Qualification başlığı altında toplanan sınavlar aşağıda yeni isimleriyle topluca verilmiştir.
Starters ….. A1
Movers ….. A1
Flyers ….. A2
Key for school ….. A2
Preliminary for Schools ….. B1
First For School ….. B2
Advanced ….. C1
Proficiency ….. C2
TOEFL
Birkaç yıl öncesine kadar Amerika TOEFL (Test of English as a Foreign Language) sınavını kabul ederken, İngiltere ve Avustralya gibi ülkeler IELTS sınavını kullanıyorlardı. Şimdilerde Amerika’daki üniversitelerin IELTS’i de kabul etmesi dengeleri biraz değiştirdi.
Ülkemizdeki birçok eğitim kurumları halen İngilizce yeterlilik belgesi olarak TOEFL talep etmektedirler. Ayrıca pek çok iş yeri de yine çalışanlarından TOEFL belgesi istemektedir. Dört bölümden oluşan sınavda her bir bölüm 30 üzerinden puanlanır. Toplamda en fazla 120 puan alınabilmektedir. İnternet tabanlı olarak yapılan sınav, hem otomatik okuyucular hem de akademisyenler tarafından okunur.
IELTS ve TOEFL Farkı
TOEFL sınavındaki soruların neredeyse tamamı çoktan seçmelidir, IELTS sınavı ise kısa cevap, boşluk doldurma ve kısa deneme yazıları gibi farklı soru çeşitlerine cevap vermenizi ister. IELTS sınavı, TOEFL’a göre daha kısadır. TOEFL sınavı 4 saat sürerken, IELTS’in süresi 2 saat 40 dakikadır.
TOEFL sınavı tamamen bilgisayar üzerinden yapılırken IELTS sınavlarının iki modülü de kâğıt üzerinde yapılmaktadır.
SINAVIN GEÇERLİLİK SÜRESİ 2 YILDIR.
Daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.